Antybiotyki, które mamy w kuchni

 

2015-09-21_11h35_01                                      2015-09-21_11h40_27                                  2015-09-21_11h41_36

Okres jesienny sprzyja wszelkim infekcjom. Pogoda często płata nam figla, rano jest zimno, po południu jeszcze gorąco, więc nietrudno załapać jakiegoś wirusa. Nadużywanie antybiotyków z apteki, często sprawia, że organizm uodparnia się na nie i nie poddaje się ich właściwościom jak należy. Aby nasz organizm nabrał odporności warto zajrzeć do kuchennych szafek, w których kryją się prawdziwe skarby i dzięki, którym nie tylko będziemy odporni na zakażenia i inne dolegliwości, ale również wyleczymy je bez konieczności wizyty u specjalisty i wydawania grubych pieniędzy na lekarstwa z apteki, które niekoniecznie nam pomogą.

  1. Czosnek i cebula. To chyba najbardziej znane produkty każdej gospodyni domowej. Zawierają właściwości bakteriobójcze, poprawiają krążenie krwi, obniżają ciśnienie i poziom złego cholesterolu. Dodatkowo wykazują działanie antynowotworowe, leczą chore zatoki, oskrzela, pomagają przy kaszlu i przeziębieniu.
  2. Żurawina znakomita na problemy dróg moczowych. Zmniejsza ryzyko zawału, hamuje wzrost komórek nowotworowych, zapobiega chorobom dziąseł.
  3. Kit pszczeli inaczej propolis. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Zapobiega grypie, opryszczce, leczy migdały, zatoki i oskrzela. Pomocny w zaparciach, wrzodach, problemach żołądkowych. Wzmacnia odporność, szybko goi rany, pomaga w stanach zapalnych dziąseł i paradontozie.
  4. Tymianek. Jego olejki o bardzo intensywnym zapachu działają przeciwgrzybiczo, bakteriobójczo, wykrztuśnie i rozkurczająco. Świetny do odkażania trudno gojących się ran.
  5. Oregano zwalcza szczepy E -coli, gronkowca złocistego i salmonelli. Przynosi ulgę w zespole jelita drażliwego, pomaga przy wzdęciach i działa przeciwbiegunkowo. Świetnie radzi sobie z zaburzeniami trawienia czy też z zapaleniem oskrzeli.
  6. Bazylia na niestrawność i brak apetytu. Zwalcza pasożyty, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
  7. Szałwia. Wspomaga trawienie, działa grzybo i bakteriobójczo. Wspaniale radzi sobie z anginą, leczy dziąsła i błony śluzowe jamy ustnej. Stosuje się ją również do leczenia narządów płciowych jako środek do zwalczania grzybów. Szałwia łagodzi nadmierną potliwość związaną z menopauzą.
  8. Cynamon łagodzi nadkwasotę, wykazuje działanie antygrzybicze, przeciwzapalne i antybakteryjne. Pomocny przy leczeniu biegunki, niestrawności i mdłości.2015-09-21_11h43_05

Szpinak potrzebny od zaraz

2015-08-13_09h34_28

źródło pinterest/Glitter Guide

 

Szpinak to warzywo, które ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Niezbyt akceptowany przez nasze dzieci, jednak coraz bardziej lubiany przez dorosłych. Źle przyrządzony może zepsuć nam smak na bardzo długi czas.

Szpinak jest znakomitym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Niewiele osób wie, że te delikatne zielone listki to doskonałe źródło witaminy A, C, K, B2, B6 jak również cennych składników mineralnych jak: magnez, żelazo, wapń, potas oraz kwas foliowy. Dodatkowo zawiera spore ilości niacyny, selenu i kwasów omega – 3 oraz działa przeciw nowotworowo dlatego tez na stałe powinien zagościć na naszych stołach.

Dzisiaj dla odmiany chcielibyśmy podać 5 przepisów na wspaniałe, lekkie, aromatyczne i orzeźwiające  koktajle właśnie na bazie  dobroczynnego szpinaku. Jego smak nie dominuje ( nie wszyscy są jego zwolennikiem), a w połączeniu z innymi składnikami uzależnia i smakuje wybornie. Wypróbujecie, a gwarantujemy, że nie będziecie mogli się bez nich obejść :). 

 

1. Koktajl Szpinak – Figa – Jabłko – Banan – Granat

 

2015-08-13_09h26_58

źródło Vea Love Green

 

Już po samej nazwie brzmi pysznie. 

Składniki:

garść szpinaku

banan

jabłko

figa

mleko roślinne

jagody goji

nasionka granatu

Wszystkie składniki miksujemy oprócz nasion granatu. Dodajemy mleko roślinne lub jak ktoś nie lubi wodę. Na koniec dodajemy kuleczki granatu, wierzch ozdabiamy jagodami goji.

 

2. Koktajl Szpinak – Nektarynka – Malinka

 

2015-08-13_09h30_13

źródło Vea Love Green

 

Jedne z naszych ulubionych połączeń.

Składniki:

garść szpinaku

garść malin

nektarynka

banan

mleko ryżowe ( bądź inne roślinne )

Składniki miksujemy i wypijamy! Pycha..

 

3. Koktajl Szpinak – Gruszka – Figa

 

2015-08-13_09h37_55

źródło Vea Love Green 

 

Lekki, rześki, idealny na upalne dni.

Składniki:

garść szpinaku

banan

duża miękka gruszka

duża figa albo dwie

garść płatków migdałowych

mleko roślinne

Tradycyjnie składniki miksujemy i wypijamy.

 

4. Koktajl Szpinak – Ogórek – Gruszka

 

2015-08-13_09h53_07

źródło Vea Love Green

 

Równie orzeźwiający jak poprzedni o niebanalnym smaku

Składniki:

garść szpinaku

pół ogórka 

2 mniejsze gruszki

 woda

Posypka:

jagody goji

amarantus

 

5. Koktajl Szpinak – Banan – Sok Pomarańczowy

 

 

2015-08-13_10h39_31

źródło pinterest/Jessica Trujillo

 

Składniki:
szpinak
banan
jagody goji
sok z pomarańczy
ewentualnie woda

 

Możliwości do sporządzania szpinakowych koktajli jest nieskończenie wiele. Wszystko zależy od waszego smaku i upodobań. W tym wszystkim najważniejsze jednak jest to, żeby było smacznie, zdrowo i przyjemnie

 

 

 

Witaminy dla seniorów- zielony jęczmień

To zielone cudo zupełnie od niedawna wkradło się do serc dietetyków. Sięga po niego coraz więcej osób nie tylko młodych, ale też starszych i nie tylko ze względu na swoje właściwości, ale przede wszystkim dlatego, że to naturalny produkt niezwykle pomocny przy odchudzaniu.

W jego skład wchodzi szereg cennych minerałów jak wapń, fosfor, cynk, krzem, bor, sód, potas, chrom, żelazo, mangan, magnez oraz kwas foliowy. Nie możemy też zapomnieć jakie w swoim składzie ma cenne witaminy dla seniorów i nie tylko.  Jęczmień jest bogaty w witaminy z grupy B  C, E, K. Sporo tego jak na takie niepozorne źdźbła.

Wszystkie te składniki pomagają utrzymać równowagę kwasowo – zasadową w organizmie, a zielony barwnik zawarty w liściach wspomaga leczenie niedokrwistości i działa przeciwzapalnie. Magnez ma dobroczynny wpływ na zszargane nerwy, pomaga też przy bólach i zawrotach głowy. W połączeniu z potasem regulują pracę serca. Żelazo dotlenia krew i przeciwdziała anemii, a witamina K odgrywa istotną rolę w prawidłowym krzepnięciu krwi.

Zielony jęczmień jak wspominaliśmy wcześniej jest również pomocny przy odchudzaniu. Błonnik w nim zawarty daje uczucie sytości i poprawia pracę układu pokarmowego, a witaminy z grupy B i potas pomagają w spalaniu tłuszczy i węglowodanów.

W jakiej formie go jeść?

No na pewno nie w formie sałatek, ponieważ dostępny on jest jako proszek i rozdrobniona trawa jęczmienna. Te dwie formy różnią się sposobem otrzymywania. Proszek uzyskuje się z wyciśniętego soku, który zostaje poddany odparowaniu, a rozdrobnioną trawę uzyskujemy podczas suszenia w wysokiej temperaturze co pozwala zachować właściwości jęczmienia.

Jedną łyżeczkę sproszkowanego soku możemy rozpuścić w szklance letniej wody i pić na około 30 min przed posiłkiem. Najlepiej dwie szklanki dziennie.

Niestety wśród dobrych cech produktu jest też jedna wada. Cena niewątpliwie odstrasza. Uprawa, wydobycie soku w prawidłowy sposób, odparowanie wody i badania laboratoryjne to produkcja, która słono kosztuje. Liście w proszku to cena ok 20 zł za 60 tabletek, ale proszek z soku sięga do 180 złotych za 300g.

W sklepach internetowych jest mnóstwo dostępnych produktów z zielonego jęczmienia za bardzo kuszącą cenę. Trzeba jednak uważać, gdyż cena nie równa jest jakości takiego produktu. Być może w opakowaniu znajduje się susz ze zwykłej trawy, który tylko podrażni jelita, a nie przyniesie żadnych efektów zdrowotnych.

Recepta na młodość naszego serca

Mogłoby się wydawać, że recepta na młodość i zdrowie naszego serca nie istnieje bo przecież nie ma  takiego cudownego lekarstwa, które w razie konieczności je uzdrowi. Serce nigdy nie odpoczywa, dlatego wymaga naszej codziennej opieki i wsparcia.

2014-07-15_12h37_53Aby zachować jego dobrą kondycję na dłużej należy przestrzegać kilku zasad.

Po pierwsze prawidłowa dieta. Czyli taka, która dostarczy wielu witamin, będzie bogata w warzywa i owoce oraz produkty pełnoziarniste bogate w błonnik. Mięso można zastąpić białkiem roślinnym, więc do diety należy wprowadzić rośliny strączkowe: fasolę, ciecierzycę, soję i soczewicę. Warzywa te zawierają dużo błonnika, magnezu i potasu, a także argininę, która obniża ciśnienie krwi. Nie powinno też zabraknąć ryb, które zawierają niezbędne kwasy omega – 3. Działają przeciwmiażdżycowo, zapobiegają arytmii i zlepianiu się płytek krwi. Na skołatane serce dobrze robi herbatka z głogu. Uspokaja, wycisza i obniża ciśnienie.

Z pomocą dla naszego serca przyjdą oleje roślinne, które z kolei zawierają kwasy omega- 6. Dobre będą te z pestek winogron, sojowe i rzepakowe.

Wiek 50+ wiąże się ze zmniejszonym metabolizmem co skutkuje dodatkowymi kilogramami na wadze. Dlatego odpowiednio wcześniej warto zadbać o prawidłową wagę. Nadwaga osłabia zapracowane serce, ale również podnosi ciśnienie krwi. Tkanka tłuszczowa lubi nasz brzuch co jest powodem dodatkowego obciążenia układu krążenia tak więc nasz talerz powinien obfitować w pokarmy niskotłuszczowe i pełnowartościowe białko.

Po pięćdziesiątych urodzinach trzeba zwolnić tempo i przyzwyczajać organizm do zmiany stylu życia. Wiek 55+ to czas relaksu i spokoju, a w połączeniu z aktywnością fizyczną nadal można cieszyć się dobrą energią i zdrowiem.

Ruch na świeżym powietrzu ma same plusy dla zdrowia serca. Pobudza krążenie, elastyczność tętnic, zwiększa poziom dobrego cholesterolu, wzmacnia serce. Warto więc przeznaczyć pół godziny dziennie na aktywność fizyczną.

Musimy też nauczyć się łagodzić stres. Problemy tłumione w nas podwyższają ciśnienie tętnicze krwi i powodują szybsze bicie serca.

Badania lekarskie są niezbędne nawet wtedy, gdy nie odczuwamy żadnych dolegliwości związanych z sercem. Warto więc zrobić badanie EKG, które wykryje arytmię i zdiagnozuje zmiany w ukrwieniu mięśnia sercowego.

Nadciśnienie to choroba przewlekła, którą można skutecznie leczyć, jednak zanim zniszczy układ krążenia, można ją wykryć za pomocą badania ciśnienia krwi.

Przy prawidłowo skomponowanej diecie można obniżyć poziom złego cholesterolu, który niekorzystnie wpływa na serce i może być przyczyną jego chorób.

Witaminy dla seniora to recepta na wieczną młodość

Witaminy dla seniora można nabyć w każdej aptece. Ale na pytanie czy warto nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ możemy natknąć się na bardzo wiele różnych, czasem skrajnych opinii. Jedni je zachwalają, a inni wręcz przeciwnie. Bardzo często zdarza się również, że ktoś w naszym otoczeniu już używa „gotowców” z apteki i mógłby nam powiedzieć, jak się po nich czuje i doradzić ewentualny zakup.

Na Polskim rynku jest bardzo wiele środków i witamin dla seniorów o podobnym działaniu. Wszystkie te środki działają pobudzająco na przewód pokarmowy. Wzmagają wydzielanie śliny, soku żołądkowego i żółci, co wpływa na pobudzenie apetytu. Wspomagają procesy trawienne, pozwalając uniknąć niestrawności, uczucia pełności, a nawet wzdęć. Dodatkowo uzupełniane są o wiele witamin niezbędnych dla seniorów.

Warto pamiętać, że wszystkie te witaminy dla seniora są tylko suplementami diety. W związku z tym nie mogą one stanowić całości posiłku. Przy wyborze środków dodatkowych jak suplementy powinno się skonsultować z lekarzem. Zdarzają się przypadki, gdzie składniki spożywane jako dodatek mogą mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Na przykład wyciąg z miłorzębu japońskiego chroni przed zaburzeniami pamięci i poprawia krążenie. Jednak, gdy się go połączy z innymi lekami może wywołać krwawienia. Sok z gejpruta może osłabić albo zablokować działanie naszych leków.

Dodatkowo warto pamiętać, że leki czy środki, które sprzedaje się w pięknych opakowaniach, wmawiające nam, że zdziałają cuda, nie zawsze przyniosą pozytywny efekt. Równie ważne są : tryb życia, w którym trzeba uwzględnić dużo ruchu jak również odpowiednie odżywianie dostarczane w odpowiednich dawkach i o odpowiednich porach. Prawidłowe odżywianie może nam pomóc o wiele bardziej niż jakiekolwiek medykamenty. Warto więc zadać sobie zasadnicze pytanie czy nie lepiej wprowadzić w życie zdrową zbilansowaną dietę, niż korzystać z ” gotowych dobrodziejstw?” Ktoś kiedyś powiedział, że „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”. Może warto skorzystać z tego powiedzenia, które wydaje się być receptą na długą i zdrową młodość?

Wiek 55+, a choroby reumatyczne

Dotychczas uważano, że wiek 55+ wiąże się z przypadłością jaką jest reumatyzm, a tymczasem coraz częściej dolegliwość ta dopada wielu młodszych ludzi. Na reumatyzm składa się wiele chorób reumatycznych.

Typowe objawy dla dolegliwości reumatoidalnych to: problem z każdym ruchem ciała, bolące mięśnie, spadek kondycji i masy ciała, zmęczenie i bezradność w cierpieniu.  Reumatyzm  nie jest tak naprawdę chorobą stawów. Wywołany jest bardziej odpowiedzią naszego układu odpornościowego na szkodliwe bakterie i inne czynniki. Jednak nie reaguje on dokładnie tak jak powinien, ponieważ układ odpornościowy zaczyna niszczyć zdrowe tkanki naszego organizmu.

By zdiagnozować chorobę reumatoidalną potrzebne są badania. Jednym z pierwszych badań jakie zostaną zlecone przez lekarza jest badanie krwi czyli morfologia. Następnymi badaniami są badania biochemiczne krwi, a także badania immunologiczne. Następnie zleca się wykonanie badań obrazowych: artroskopię, rezonans magnetyczny oraz tomografię komputerową, rentgena, USG, scyntygrafię.

W przypadku leczenia choroby reumatycznej u seniorów obowiązuje zasada leczenia kompleksowego. Seniorzy cierpiący na reumatyzm nie tylko powinni spożywać zalecone lekarstwa, które obniżą agresywność układu immunologicznego i osłabią leukocyty. Powinni stosować rehabilitację, za pomocą fizykoterapii i kinezyterapii. Seniorzy powinni też poprawić swój tryb życia, czyli zacząć uprawiać więcej aktywności fizycznej i stosować odpowiednią dietę bogatą w witaminę C.  Spożywać w większej ilości rzodkiew, cynamon, a także ryby, które wspomogą łagodzenie stanów zapalnych stawów.

Choroby reumatyczne u seniorów, którzy osiągają wiek 55+ wymagają leczenia, które wspomaga usprawnianie organizmu i spowalnia powiększanie się niesprawności. Leczenie powinno pomóc adaptowaniu się do zmieniających się warunków, co ułatwi wykonywanie czynności życiowych i pomoże w  kontynuowaniu pracy zawodowej. Wszystko to jest bardzo istotne, ponieważ  zapobiega to dalszym deformacjom i pomaga korygować zniekształcone stawy. Dodatkowymi czynnościami wartymi uwagi seniorów mogą być masaże klasyczne, wodne i przyrządowe, które pomogą zmniejszyć napięcie mięśni, miejscowo poprawią krążenie krwi, a także poprawią ukrwienie tkanek. W przypadku bardzo dużych zniekształceń stawów, które uniemożliwiają samodzielne funkcjonowanie trzeba niestety przeprowadzić operację.

Większość chorób zapalnych stawów należą do ogólnoustrojowych przewlekłych chorób, więc koniecznością będzie ocena wielu narządów wewnętrznych. Im szybciej zostanie zastosowane leczenie tym skuteczniejsze i jest ogromna szansa, że nie dojdzie do trwałego uszkodzenia stawów.

Ukłon w stronę witamin dla seniora

Osoby po 50 roku życia powinny zmienić swój sposób odżywiania. Z wiekiem coraz częściej narzekają na wiele dolegliwości i gorsze samopoczucie. Można tego łatwo uniknąć, dostarczając organizmowi dodatkowe porcje witamin i minerałów, ponieważ wraz z wiekiem zmienia się zapotrzebowanie i ich przyswajalność. Przez to powstają niedobory w organizmie. Dieta dla seniora wzbogacona o produkty pełnowartościowe  pozwoli zachować zdrowie, lepszą kondycję fizyczną, a to z kolei sprawi że nasz senior na długo zachowa lepsze samopoczucie i zdrowie psychiczne.

Witamina C i beta karoten spowolnią proces starzenia, a także zapobiegną chorobom nowotworowym i miażdżycy. Witaminę C można znaleźć w czarnej porzeczce, papryce, owocach cytrusowych, kiwi.

Witaminami A i E korzystnie wpłyniemy na oczy, możemy je znaleźć w marchwi, dyniach, brokułach, szpinaku i innych zielono listnych roślinach. Zaś witamina E znajduje się dodatkowo w olejach i orzechach.

Kolejną witaminą o jakiej trzeba pamiętać jest witamina D, której produkcję stymulują promienie słoneczne.

Ważnymi witaminami, których organizm nie potrafi magazynować są witaminy z grupy B. One wpływają na regulację metabolizmu, dodają energii, dbają o stan skóry. Także poskromiają stres.

Witamina B12, a także kwas foliowy i żelazo, przeciwdziałają niedokrwistości. Witaminę B12 i żelazo można znaleźć w wątróbce, chudym mięsie i wędlinie. Kwas foliowy natomiast zapewni nam ryba, szpinak, brukselka.

By wzmocnić pracę serca poleca się spożywanie potasu i magnezu, który możemy znaleźć w pomidorach, ziemniakach, warzywach strączkowych, orzechach.

Osoby starsze, a w szczególności kobiety powinny spożywać w dużej ilości wapń. Jego brak wpływa negatywnie na masę kostną i powoduje osteoporozę. Można go znaleźć w produktach mlecznych jak kefir, jogurt czy twarogi.

Seniorzy powinni zwracać uwagę na to co spożywają, gdyż wszelkie konserwy i inne przetworzone pokarmy z długą datą przydatności oraz niską często kuszącą ceną nie koniecznie dostarczą nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Mogą jedynie doprowadzić do poważnych chorób.

Dla seniora na zdrowe serce

Dieta to kluczowy element w trosce o zdrowie naszego organizmu. By cieszyć się długim życiem warto pomyśleć o naszym sercu.

Bardzo dobrym pomysłem dla seniora na zdrowe serce są koktajle. To półpłynne lekkie posiłki, desery lub przekąski. Doskonale gaszą pragnienie, zaspokajają zapotrzebowanie na płyny, są źródłem białka i rozpuszczalnego w wodzie błonnika, witamin i soli mineralnych.

2014-11-04_09h25_24Rozróżniamy koktajle mleczne, sojowe, kawowe, herbaciane, owocowe i warzywne.

Podajemy kilka przepisów na ich zrobienie.

Koktajle / soki owocowe:

  • świeże owoce: banany, truskawki, maliny, jagody ( w zależności co lubimy ),
  • mleko, jogurt, kefir

Przygotowanie: Do blendera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy.

Taki koktajl można wzbogacić o łyżkę miodu, kawałek mięty. Przy połączeniu wszystkich składników, dodanie mleka, kefiru czy też jogurtu nie jest konieczne.

Koktajle / soki warzywne :

  • szpinak, roszponka, seler naciowy, pomidory, świeże ogórki, buraki, marchew, koper, nać pietruszki. Wybór indywidualny, dowolny.

przygotowanie:

Tak jak w przypadku owocowych, wkładamy wybrane warzywka do blendera lub sokowirówki i miksujemy. Możemy uzupełnić je wodą, wzbogacić o zioła i przyprawy.

Koktajle mleczne:

Przygotowane na bazie mleka lub fermentowanych produktów mlecznych z dodatkiem płatków zbożowych, migdałowych, miodu gryczanego.

Koktajle sojowe:

Przygotowane na bazie mleka sojowego z garścią mrożonych jeżyn, malin, truskawek, łyżką płatków owsianych, listków melisy oraz łyżką sezamu.

Koktajle kawowe:

Przygotowane na bazie świeżo sporządzonego espresso, brązowego cukru lub miodu gryczanego. Zmiksowane ze szklanką krowiego lub sojowego mleka, dużą brzoskwinią najlepiej z puszki oraz łyżką płatków owsianych.

Koktajle herbaciane:

Przygotowane na bazie świeżo parzonej białej, zielonej lub czarnej herbaty, zmiksowane z dojrzałą gruszką, pomarańczą oraz melisą.

Pamiętajcie, że koktajle już od kilku sezonów mają coraz większą rzeszę zwolenników.

Można je pić zamiast kawy na spotkaniu w kawiarni, czy przy pracy w kuchni jako „witaminowe dopalanie”. Dlatego szczególnie zachęcamy do przygotowywania pysznych koktajli, szczególnie teraz, kiedy w sklepach jest mnóstwo dostępnych sezonowych, niedrogich produktów. Unikajmy jednak robienia koktajli na zapas. Świeżo przyrządzone są o niebo lepsze od tych zalegających w lodówce od kilku godzin czy dni.

Pomidory – cenne witaminy dla seniorów !

Każdy niezależnie od wieku powinien tak dbać o swoje zdrowie, aby cieszyć się nim przez długie lata. Uprawianie różnych sportów, zdrowe odżywianie oraz czerpanie radości z życia spowodują, że na długie lata pozostaniemy radośni i pełni nadziei na lepsze jutro. Dieta ludzi starszych powinna być oparta o takie produkty, które zawierają wszelkie potrzebne witaminy dla seniorów. Do takich produktów należą lubiane chyba przez wszystkich pomidory. Oprócz niezbędnych witamin zawierają również mikroelementy jak kobalt, mangan i miedź.

2014-10-13_15h12_01Oto kilka powodów, dla których warto je mieć w swojej spiżarni .

1. Pomidory zawierają wszystkie cztery główne karotenoidy: alfa i beta karoten, luteinę oraz likopen. Mogą one dawać indywidualne korzyści jak również mogą ze sobą współdziałać, aby zapewnić korzyści zdrowotne.

2. Zawierają duże ilości likopenu, który ma szerokie spektrum działania. Zwalcza wolne rodniki, pomaga zapobiegać cukrzycy, zapobiega związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej i zaćmy, zapobiega starzeniu się skóry i działa na nią odmładzająco. Dodatkowo zapobiega osteoporozie i działa jak wewnętrzny filtr chroniąc tym samym skórę przed działaniem promieni słonecznych. Znany jest przede wszystkim jako ten, który zapobiega wielu formom raka jak np. raka piersi, prostaty i trzustki.

3. Pomidory są źródłem ryboflawiny co jest przydatne dla osób cierpiących na migrenę, gdyż zmniejsza częstotliwość jej występowania.

4. Niacyna, witamina B6, potas i kwas foliowy silnie chronią przed chorobami serca.

5. Włókno w pomidorach pomaga obniżyć cholesterol i utrzymuje poziom cukru we krwi na niskim poziomie.

6. To cenne źródło witaminy C, E, A, PP i z grupy B.

Pomidory niestety uczulają i nie są przeznaczone dla osób chorych na dnę moczanową i reumatoidalne zapalenie stawów.

Najzdrowsze pomidory to te o intensywnym aromacie z upraw gruntowych i oczywiście zerwane prosto z krzaka. Panie chcące zadbać o idealną figurę powinny się z nimi zaprzyjaźnić, ponieważ zawierają 93% wody i mają mało kalorii. Dodatkowo zawierają błonnik, który na długi czas zapewnia uczucie sytości, a moczopędny potas pozbywa się nadmiaru wody z organizmu. 🙂

Jak ludzie starsi powinni dbać o zęby?

Nie od dziś wiadomo, że higiena jamy ustnej  to podstawowa czynność jaką powinniśmy wykonywać każdego dnia i dotyczy ona nie tylko osób w starszym wieku. Właściwe dbanie o higienę oraz prawidłowe szczotkowanie zębów pozwoli na ograniczenie ryzyka powstawania próchnicy, która w głównej mierze przyczynia się do utraty zębów.  Wraz ze starzeniem się organizmu bardzo często jest potrzebne odtwarzanie utraconych zębów, można je stracić właśnie na skutek złej higieny albo po prostu zużycia. Dla seniora każdy zachowany ząb jest na wagę złota. Choroby zębów i dziąseł jak parodontoza, można leczyć w każdym wieku. Braki w uzębieniu powinno się uzupełniać, wpływa to na prawidłową dietę,  a także na komfort spożywania pokarmów.

2014-10-13_11h09_20Codziennie powinno się dokładnie szczotkować zęby, dzięki temu na stare lata można opóźnić proces ich utraty. Z wiekiem zęby stają się słabsze, bardziej odporne na złamania, czy wykruszenia. Ludzie starsi bardzo często cierpią na nadwrażliwość na ciepło i zimno, a także na krwawienie dziąseł. Na te dolegliwości poleca się specjalne płyny do jamy ustnej, które pomogą zmniejszyć te problemy, warto też poradzić się stomatologa, w jaki sposób myć zęby by chronić dziąsła.

Zaleca się, aby ludzie starsi przyjmujący różnego rodzaju lekarstwa, które osłabiają zęby, chorzy na cukrzycę lub choroby kości szczotkowali zęby pastą z fluorem i stosowali nici dentystyczne.

W przypadku, gdy braki w uzębieniu zostały wypełnione pojedynczymi implantami albo protezami, warto stosować się do zaleceń stomatologa. Dbanie o dodatkowe zęby jest bardzo ważne, ponieważ resztki pokarmów pod wpływem śliny i enzymów trawiennych ulegają procesowi rozkładu powodując zakwaszenie jamy ustnej. Dodatkowym problemem w przypadku protez zębowych jest to, że nieprawidłowa higiena powoduje, że zęby zaczynają wyglądać nieestetycznie, a po dłuższym czasie może się to przyczynić do wielu chorób jamy ustnej, a nawet do grzybów.

Samo szczotkowanie nie wystarczy, żeby zadbać o higienę jamy ustnej. Zatroszczyć się  należy również o język, który jest siedliskiem wielu bakterii i drobnoustrojów. Czyszczenie języka jest czynnością mało praktykowaną, a przecież stanowi on integralną część jamy ustnej i odpowiada za wiele funkcji jak np. żucie.

Jak aktywność fizyczna seniorów wpływa na serce?

Ostatnimi czasy aktywność fizyczna seniorów jest bardzo zauważalna. Jesteśmy coraz bardziej Czytaj dalej Jak aktywność fizyczna seniorów wpływa na serce?

Jak ludzie starsi powinni dbać o swój mózg?

Sprawny umysł to inwestycja na całe życie, dlatego ze szczególną dbałością  należy otoczyć go opieką.

Co przyspiesza starzenie się mózgu i czego w szczególności unikać?

Alkohol. Każda ilość spożytego alkoholu powoduje śmierć tysięcy komórek nerwowych, które odrodzą się tylko w niewielkich ilościach. Nie każdy wie, że uszkodzenie komórek mózgowych przez picie powoduje stałe straty nie do nadrobienia – w pierwszej kolejności w obszarach odpowiadających za pamięć i koncentrację. Kobiety nie powinny przekraczać dawki większej niż jeden drink lub kieliszek czerwonego wina, mężczyźni mogą sobie pozwolić na dwa drinki. Spożycie większych ilości alkoholu na pewno nie wyjdzie na zdrowie, a powstałe ubytki mogą doprowadzić do przedwczesnego obniżenia możliwości funkcji poznawczych co w konsekwencji może być przyczyną demencji.

Papierosy. Palenie papierosów nie przynosi jakichkolwiek korzyści. Tytoń stanowi duże zagrożenie dla całego organizmu. Przyczynia się do rozwoju choroby wieńcowej, zwiększa ryzyko zachorowania na raka oraz zawału czy udaru mózgu. Bardzo negatywnie wpływa również na mózg, a zwłaszcza na pamięć. Osoby palące mają dwukrotnie większe szanse na wystąpienie kłopotów z pamięcią i rozwój Alzheimera niż osoby, które nie palą. Również osoby palące, które palą przy niepalących zagrażają im niemal w równym stopniu.

Telewizja. Wierzcie lub nie, ale telewizja jest szkodliwa w wielu aspektach. Ludzie starsi cały swój wolny czas spędzają przed ekranem telewizora i myślą, że tak po prostu trzeba. Jednak jest to jedna z największych pułapek dla umysłu. Oprócz tego, że psują się oczy to długotrwałe pozostawanie w bezruchu zagraża układowi krążenia oraz mięśniom. Negatywnie też wpływa na sprawność fizyczną. Telewizja może przyczynić się do rozwinięcia lęków i depresji. Przez poważne traktowanie tego co pokazują media, ludzie starsi boją się wychodzić z domów i zawierać nowe znajomości przez co popadają w depresję i osamotnienie. Zamiast telewizję lepiej pooglądać świat taki jakim jest w rzeczywistości.

Bezczynność. Nicnierobienie to czynnik niekorzystny dla całego organizmu. Wiadomo, że zasłużony odpoczynek jest wręcz zalecany, ale już dłuższa stagnacja nie. Jeśli już jest potrzeba zrezygnowania z życia zawodowego to absolutnie nie wolno rezygnować z jakiejkolwiek innej aktywności. Brak pracy zawodowej można zastąpić intensywnym uprawianiem hobby, sportów czy nauką języków obcych. Nie można zapominać o nie izolowaniu się od ludzi. Ludzie są istotami społecznymi i kontakty z nimi są niezbędne do poprawnego funkcjonowania. Zwykłe plotkowanie, gra w karty czy wyjście na basen sprawia, że mózg zostaje stymulowany co zabezpiecza przed depresją, która pogarsza funkcje poznawcze.