Wiek dojrzały a Twoje zdrowie.

Dbanie o swoją odporność zacznij od szczepień, ale też sam kontroluj swój układ immunologiczny, wiek dojrzały wymaga szczególnego podejścia do zdrowia. Wszelakie zdrowe suplementy diety, witaminy wiek 50+ i minerały są istotne- bez nich organizm jałowieje, co przyczynia się do wielu dolegliwości.  Czytaj dalej Wiek dojrzały a Twoje zdrowie.

Objawy klimakterium. Jak sobie z nimi radzić?

Jeżeli przechodzisz właśnie trudny czas a Twój wiek to tzw. wiek dojrzały czy też wiek 55+ to z pewnością codziennym zmaganiom towarzyszą Ci objawy klimakterium.  Czym dokładnie jest klimakterium? Czytaj dalej Objawy klimakterium. Jak sobie z nimi radzić?

Jak zwalczyć objawy klimakterium – poradnik dla kobiet.

Wiek 50+ to wiek dojrzały i szczególny dla kobiet – zwłaszcza tych, które mają objawy klimakterium. Poradnik ten nie jest przeznaczony wyłącznie dla pań. Czytaj dalej Jak zwalczyć objawy klimakterium – poradnik dla kobiet.

Coś słodkiego poproszę

Nie ulega wątpliwości, że każdy z nas ma naturalne upodobanie do smaków, które są wspomnieniem dzieciństwa. Biesiadując, często z rozrzewnieniem wspominamy jakąś potrawę czy jakiś deser, który babcia czy mama robiły jak byliśmy dziećmi. Mało tego, w dorosłym życiu staramy się odwzorować przepis naszych bliskich często jednak z różnymi skutkami i jak to w życiu bywa raz się udaje, raz nie.

Co sprawia, że nie odmawiamy sobie słodyczy, co jest przyczyną, że kuszą nasze podniebienia i z trudnością opieramy się im?

Glukoza jest paliwem dla naszego mózgu i to ona właśnie sprawia, że czujemy się dobrze i jest nam przyjemnie, gdyż podnosi poziom serotoniny, która wprowadza w dobry nastrój. Wbrew wielu opiniom desery mogą być wartościowym posiłkiem. Tu należy bowiem wykazać się pomysłem i kreatywnością by stworzyć zdrowe, niebiańskie dzieło na miarę masterchefa. Przepisów jest bardzo wiele, pomysłów jeszcze więcej, trzeba tylko umiejętnie, rozsądnie i z umiarem z nich korzystać.

Dział naszego poradnika Zdrowe Odżywianie został wzbogacony o takie właśnie przepisy na zdrowe, słodkie desery i ciasta. Nie zabraknie w nim przepisów na łakocie z małymi grzeszkami, które wprowadzą w znakomity humor po ciężkim dniu. I tak jak w innych naszych działach będą zawierały wartości odżywcze, ilości kalorii dla tych co je liczą oraz wskazania i przeciwwskazania.

Mamy nadzieję, że przepisy w nim zawarte chociaż po części przypomną Wam smak Waszego dzieciństwa.

Z przyprawami za pan brat | poradnik cz.4

R jak Rozmaryn

2015-12-09_12h28_44

Łagodzi bóle głowy, działa rozgrzewająco i poprawia krążenie krwi. Polepsza trawienie, wzmaga proces trawienia tłuszczy, jest silnym przeciwutleniaczem, zapobiega uszkodzeniu komórek, ma działanie odmładzające. Przyspiesza odzyskiwanie sił w czasie rekonwalescencji, poprawia pamięć i koncentrację.

Rozmaryn przyprawia dania z wieprzowiny, jagnięciny, gęsi, kaczek i królika. Znakomicie aromatyzuje pieczone ziemniaczki i potrawy z jajek. Oliwa z oliwek z dodatkiem rozmarynu smakuje wybornie.

T jak Tymianek

2015-12-09_12h32_58

Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne stosowany jest jako syrop na kaszel. Łagodzi infekcje gardła i jamy ustnej. Działa wykrztuśnie i rozkurczowo. Łagodzi podrażnione jelita i dolegliwości wątrobowe. Zapobiega biegunce, odkaża kanały zębowe, łagodzi bóle reumatyczne.

Ze względu na swój dosyć intensywny i ostry smak przyprawia się nim potrawy z dziczyzny, ale również dania rybne i drobiowe. Najlepiej łączy się z czosnkiem, cebulą i liściem laurowym.

Z jak Ziele angielskie

2015-12-09_12h34_25

Te niewielkie kuleczki stosuje się w zaburzeniach trawienia. Przeciwdziałają zaparciom, hamują procesy fermentacyjne w jelitach, zwalczają objawy przeziębienia i grypy. Działa odkażająco i leczą niestrawność.

Ziele angielskie stosuje się do przyprawiania mięsnych galaretek, dań z kapusty np. bigos, wszelkich marynat, sosów, wędlin, zup, a nawet do grzanego wina i piwa.

Używajcie ziół do woli, przyprawiajcie i poznawajcie nowe smaki. Traktujcie je z szacunkiem, gdyż pomagają leczyć wiele chorób. Dziś trudno wyobrazić sobie życie bez nich.

Z przyprawami za pan brat | poradnik cz.3

Te przyprawy też są ważne.

K jak Kminek

2015-12-09_12h20_28

To przeciwskurczowy środek wiatropędny. Likwiduje wzdęcia i pomaga w trawieniu. Działa wykrztuśnie, pomaga w zapaleniu oskrzeli i łagodzi kaszel.

Najlepszy jest do przyprawiania potraw tłustych, sporządzonych z kaczki, gęsi i wieprzowiny. Świetny do różnych kiełbas. Dodatkowo przyprawiamy nim dania ze świeżej i kiszonej kapusty oraz dodajemy do wypieku chleba. W niektórych domostwach wykorzystywany jest do pasztetów, zup jak również dań z makaronów. Popularny jest też jako przyprawa do alkoholu tzw. kminkówka.

L jak Lubczyk

2015-12-09_12h22_03

Lubczyk o smaku gorzko – korzennym i dość intensywnym zapachu dodawany jest do wszelkiego rodzaju mięs, zup i sosów. Znajdziemy go również w różnych mieszankach ziołowych, maggi czy bulionowych kostkach.

Posiada właściwości moczopędne, wykrztuśne i wiatropędne. Stosowany również w nieżytach górnych dróg oddechowych. Wielu uważa, że działa jak afrodyzjak.

M jak Majeranek

2015-12-09_12h23_10

Niszczy wirusa opryszczki, pomaga w stanach zapalnych, niszczy bakterie i grzyby, wykazuje właściwości napotne, pobudza wydzielanie soków trawiennych, ma właściwości moczo i żółciopędne. Przynosi ulgę we wzdęciach, leczy biegunkę. To doskonały środek przeciwzapalny w leczeniu chorób skóry i oczu np. napar z niego dobrze robi chorym spojówkom.

W kuchni ma zastosowanie jako ziołowa przyprawa do ciężkich zup jak grochówka czy fasolówka, również do różnych pieczonych i smażonych mięs i sosów. Doskonały do wyrobu własnych wędlin.

M – jak Mięta

2015-12-09_12h24_19

Uspokaja, działa przeciwwymiotnie, przeciwskurczowo. Łagodzi dolegliwości żołądkowe, pobudza wydzielanie soków trawiennych. Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwpasożytnicze.

W kuchni stanowi dodatek do sałat, ryb i mięsnych farszy. Znajduje zastosowanie jako naturalny aromat do deserów, np. lodów, wzbogaca smak herbaty i napojów chłodzących.

N jak Nać pietruszki

2015-12-09_12h25_27

Często niedoceniana, zawiera mnóstwo witaminy C i beta karotenu. Oczyszcza organizm z toksyn, poprawia cerę i nastrój. Łagodzi nerwy, działa moczopędnie, doskonała w leczeniu kamicy nerkowej. Zawiera żelazo, kwas foliowy, magnez, wapń i potas. Wzmacnia wzrok i działa odpornościowo na cały organizm.

Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dodaje się ją do wszelkich zup i jako dodatek do dań ziołowych.

O jak Oregano

2015-12-09_12h26_32

Chroni przed nowotworami, działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, chroni przed chorobą wrzodową dwunastnicy i żołądka. Ta niepozorna roślinka zwalcza pasożyty lamblii i likwiduje problemy trawienne. Oregano pomaga w stanach przeziębienia i chorobach górnych dróg oddechowych. Jest środkiem wykrztuśnym, pomaga przy zapaleniu oskrzeli i astmie. Usuwa stany przemęczenia, rozdrażnienia i bezsenności.

W kuchni przyprawia w szczególności sosy do pizzy, aromatyzuje mięsa zwłaszcza baraninę i jagnięcinę i poprawia smak sałatek. Ostatnio znalazła zastosowanie do przyprawiania niektórych wódek i likierów.

cd..

Z przyprawami za pan brat | poradnik cz.2

A jak przyprawy to nie może zabraknąć również takich:

E jak Estragon

2015-12-09_12h12_47

Jest przede wszystkim rośliną służącą jako przyprawa. To świetny dodatek do kiszenia ogórków i kapusty ( zapobiegają psuciu ). Doskonały jako przyprawa do dziczyzny, cielęciny, drobiu i produktów nabiałowych. Stosuje się ją do wzbogacania smaku musztard, octu, sosów i mieszanek przyprawowych. Estragon ma witaminę A i C, zawiera kwasy organiczne i sole mineralne. Polecany dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Żucie świeżych liści jest pomocne w zapobieganiu miażdżycy i chorobie naczyniowej.

G jak Gałka muszkatołowa

2015-12-09_12h14_14

Ma korzenny aromat i jest przyprawą której nie można nadużywać, ponieważ swoim smakiem przyćmiewa potrawy, a powinna być tylko ich dodatkiem. Przyprawa znakomita jako aromat do ciast, pierników, czekoladowych kremów, budyni, świetna do przyrządzania potraw na ostro jak flaczki, gulasze mięsne, pasztety, dania z drobiu, dania z ryb jak również z warzyw.

Gałka muszkatołowa znajduje zastosowanie w lecznictwie. Stosuje się ja przy wzdęciach, biegunkach, nieżytach żołądka. Wskazana dla osób z nadwagą, gdyż zmniejsza apetyt. Olejek z gałki stosowany zewnętrznie na skórę działa przeciwbólowo, pomaga w stanach reumatycznych, działa odkażająco i rozgrzewająco. Nie należy jednak przesadzać ze spożyciem, gdyż wykazuje właściwości halucynogenne, w większych ilościach może powodować wymioty.

G jak Goździki

2015-12-09_12h16_11

Przyprawa ta najbardziej znana jest jako dodatek do kompotów, aromat do czerwonych win i likierów. Najczęściej przyprawiamy nimi wszelkiego rodzaju szynki, dania z ryb, z wołowiny i świąteczne pasztety. Goździki jak wiele innych przypraw również wspomagają leczenie różnych dolegliwości. Stymulują układ trawienny, pomagają w leczeniu wrzodów, niestrawności, mają właściwości antyseptyczne i delikatnie łagodzą ból. Zabijają pasożyty jelit i chronią układ pokarmowy.

I jak Imbir

2015-12-09_12h17_28

Przyprawa ta może być skutecznym środkiem w leczeniu zapalenia górnych dróg oddechowych. Olejek w nim zawarty wspomaga trawienie i pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Poprawia krążenie, zmniejsza zapalenie płytek krwi, pomaga w leczeniu migreny, ale też działa moczopędnie i przeciwobrzękowo. Jest doskonała na przeziębienia, działa odkażająco, rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Imbir zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, poprawia ukrwienie mózgu co jest niezwykle ważne dla osób starszych.

W kuchni przyprawiamy nim różne herbatki, likiery. Służy nam jako dodatek do deserów, ciast i ciasteczek. Możemy dodawać go do zup, sosów, sałatek, dań z drobiu, owoców morza i warzyw.

J jak Jałowiec

2015-12-09_12h18_33

Owoce jałowca aromatyzują potrawy z kaczki, dziczyzny i wieprzowiny. Sprawiają, że odtłuszczają potrawy. Dodajemy je również do gulaszy, marynat, sosów, pasztetów, mięs wędzonych, a nawet do kiszonej kapusty. Jałowiec świetnie komponuje się z owocami więc możemy go dodać do marynowanych brzoskwiń i ciasta typu szarlotka.

Owoce jałowca znajdują również zastosowanie w lecznictwie. Wspierają nerki i drogi moczowe, utrzymują prawidłowe ciśnienie krwi. Pomagają usunąć toksyny z organizmu jak również walczą przeciwko infekcjom bakteryjnym i drożdżowym. Poprawiają trawienie, łagodzą ból, uśmierzają stany zapalne związane z reumatyzmem i artretyzmem. Leczą astmę, przeziębienie i ogólnie sprzyjają prawidłowemu funkcjonowaniu organizmu.

cd..

 

Kuchnia pełna smaków

Czas przedświąteczny to taki okres, w którym wszystko jest magiczne, wszystko niebanalnie wygląda i nawet zwykły posiłek pachnie i smakuje inaczej niż dotychczas. Już gdzieniegdzie czuć świąteczną aurę, która sprawia, że już dziś planujemy i wymyślamy najróżniejsze potrawy, które będą królowały na świątecznie przystrojonym stole.

Nasz dział „Zdrowe Odżywianie” skoncentrowany jest głównie na dwóch najważniejszych świętach, które obchodzimy w szczególny i wyjątkowy sposób.

Boże Narodzenie i Wielkanoc to czas połączony symbolami i tradycjami. Ten radosny okres skłania do spotkań w rodzinnym gronie, dzielenia się miłością i zadowoleniem przy suto zastawionym stole. Każde z tych świąt to przede wszystkim radość, ciepło i zapachy, dlatego w tym dziale przedstawiamy szereg przydatnych przepisów na potrawy i desery, którymi będziemy mogli uraczyć bliskich. Nie zabraknie postnych potraw, dań z mięsem i przepysznych, domowych słodkości. Oprócz potraw na Boże Narodzenie i Wielkanoc, znajdą się również przepisy na dania z okazji Sylwestra, Walentynek i wiele, wiele więcej….

Zapraszamy do kuchni pełnej smaków i aromatów..

Z przyprawami za pan brat | poradnik cz.1

W świecie, w którym posiłki spożywa się w pośpiechu i rządzą potrawy typu fast – food często zapominamy jakie doznania przynoszą domowe dania sporządzone z zaangażowaniem i miłością. Coraz częściej sięgamy po gotowce nie zdając sobie sprawy jak ubogie są ich wartości odżywcze i zdrowotne. Tradycyjne gotowanie przechodzi do lamusa, prym wiodą wzmacniacze smaku, sztucznie aromatyzowane kostki smakowe i gotowe mieszanki do różnych potraw, które nie mają wiele wspólnego z pachnącymi świeżymi ziołami i przyprawami.

Szukając złotego środka na różne schorzenia, często nie zdajemy sobie sprawy jaki ogrom naturalnych leków mamy w swojej szafce.

Przyprawy, bo o nich mowa już w niewielki sposób mogą wpłynąć na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Od dawien dawna dodawane były do różnych potraw i wykorzystywane do robienia leczniczych naparów. Stosowanie ich to nie lada wyzwanie, gdyż musimy wiedzieć, które będą odpowiednie do przygotowania marynaty, które dodajemy na początku gotowania, a które zdecydowanie na końcu.

Istotną rolę w pełnieniu swojej funkcji ma przechowywanie przypraw. Wiadomą rzeczą jest to, że przyprawy zalegające długo w szafkach, w otwartych torebkach szybko wietrzeją i tęchną. Tracą wtedy swoje niezwykle cenne wartości co powoduje, że nie przynosi to żadnych zdrowotnych korzyści, dlatego warto je przechowywać w ciemnych, ceramicznych słoiczkach lub plastikowych pojemniczkach. Nieodpowiednie będą torebki papierowe, lniane i bawełniane, ponieważ niekorzystnie wpływają na aromat przypraw.

Dobrym sposobem na przechowywanie ziół będzie ich mrożenie, gdzie wcześniej warto je zanurzyć w odrobinie oliwy, by po odmrożeniu nie kruszyły się. Zachęcamy też do stosowania świeżych ziół z domowych upraw, które zachwycą niejednego smakosza, a przy tym będą niebiańsko smakowały.

W naszym kulinarnym poradniku znajdziecie wiele wspaniałych i interesujących Was przypraw, tych tradycyjnych i tych mniej znanych z podziałem na ich wartości i zastosowanie nie tylko przy kuchennym stole. ..

A jak Anyż.

2015-12-09_12h01_19

Roślina jednoroczna o szerokim spektrum zastosowania. Niezwykle aromatyczna, o słodko – korzennym smaku używana tylko w formie suszonej. Wykorzystywana do robienia nalewek tzw. anyżówek sporządzanych na spirytusie, doskonała do mięs( wieprzowina, cielęcina, drób ), marynat, sosów i ciast. Historia anyżu sięga prawie 4 tysięcy lat. W celach zdrowotnych wykorzystywany jest w leczeniu zgagi, niestrawności oraz problemów z trawieniem. Wykazuje zalety moczopędne. Działa rozkurczowo i pobudza komórki mózgowe. Ma działanie przeciwzapalne i ściągające. Napar z anyżu pomaga przy uporczywym kaszlu nieżytach oskrzeli, anginie, jest świetnym środkiem wykrztuśnym. Można go dodać do porannej kawy czy herbaty, ponieważ wykazuje właściwości pobudzające i dodające energii na cały dzień.

B jak Bazylia

2015-12-09_12h02_21

Najpopularniejsza roślina wykorzystywana w każdej kuchni gospodyni domowej. Swoim aromatem podkreśla smak wielu potraw. Świeżą bazylię dodaje się do sałatek i zup gdzie królują pyszne, słodkie pomidory. Można również nacierać nią mięsa jak również wykorzystać do zrobienia domowego zielonego pesto. Doskonała jako naturalny aromat dodawany do oliwy z oliwek.

Oprócz zastosowania w kuchni wykorzystywana jest leczniczo na kolki i wzdęcia. Znacznie poprawia trawienie, zapobiega skurczom żołądka, działa przeciw depresyjnie, koi nerwy, zwalcza bezsenność, zmniejsza nadpobudliwość. Sok ze świeżych liści przynosi ulgę w przypadku ugryzienia przez owady, w szczególności komary, które bazylii nie lubią. Dlatego doniczka ze świeżym ziołem postawiona na kuchennym parapecie skutecznie je odstraszy.

C jak Chili

2015-12-09_12h03_36

Chyba najbardziej ognista z przypraw. Idealna dla zwolenników ostrej kuchni. Świetna do przyprawiania sosów, curry, marynat, chatneyów i past.

Wbrew pozorom potrafi leczyć. Udrażnia i oczyszcza zatkane drogi oddechowe, pomaga zapobiegać niektórym nowotworom. Aktywny składnik znajdujący się w chili obniża poziom cholesterolu i o dziwo dostarcza niezbędnych witamin. Chili korzystnie wpływa na serce, przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów we krwi, zapobiega również zatruciom pokarmowym.

C jak Czosnek

2015-12-11_12h29_04

 

Naturalny antybiotyk o właściwościach dezynfekujących i przeciwgrzybiczych. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko nowotworu piersi, przełyku, jelit i prostaty. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Obniża poziom cukru we krwi, łagodzi bóle głowy i ułatwia zasypianie.

Jest szeroko stosowany do różnych potraw na całym świecie. Tradycyjnie stosowany jako przyprawa do wędlin, mięs, kiełbas i wyrobów garmażeryjnych.

C jak Cynamon

2015-12-09_12h05_43

Aromatyczny i intensywny cynamon jest najstarszą przyprawą, która znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni. Kora cynamonu wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, jak również pomaga zapobiegać przeziębieniom w okresie jesienno – zimowym. Bardzo ważnym powodem, dla którego powinniśmy spożywać cynamon w różnej formie jest to, że poprawia on dopływ krwi do mózgu co powoduje, że łatwiej koncentrujemy się i zapamiętujemy. Dodatkowo oczyszcza organizm, poprawia krążenie, reguluje pracę nerek, poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii.

W kuchni głównie wykorzystywany jest jako aromatyzujący dodatek do słodkich deserów i ciast. Ostatnio też można zauważyć jego wykorzystanie do herbaty, napojów mlecznych czy kawy. Warto jednak nieco zmienić jego zastosowanie i przekonać się do używania go do potraw mięsnych i słonych. Bardzo modne ostatnio stały się dania z kuchni wschodniej, gdzie tamtejsi mieszkańcy nie wyobrażają sobie dań słonych nie przyprawionych cynamonem.

cd….