Z przyprawami za pan brat | poradnik cz.4

R jak Rozmaryn

2015-12-09_12h28_44

Łagodzi bóle głowy, działa rozgrzewająco i poprawia krążenie krwi. Polepsza trawienie, wzmaga proces trawienia tłuszczy, jest silnym przeciwutleniaczem, zapobiega uszkodzeniu komórek, ma działanie odmładzające. Przyspiesza odzyskiwanie sił w czasie rekonwalescencji, poprawia pamięć i koncentrację.

Rozmaryn przyprawia dania z wieprzowiny, jagnięciny, gęsi, kaczek i królika. Znakomicie aromatyzuje pieczone ziemniaczki i potrawy z jajek. Oliwa z oliwek z dodatkiem rozmarynu smakuje wybornie.

T jak Tymianek

2015-12-09_12h32_58

Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne stosowany jest jako syrop na kaszel. Łagodzi infekcje gardła i jamy ustnej. Działa wykrztuśnie i rozkurczowo. Łagodzi podrażnione jelita i dolegliwości wątrobowe. Zapobiega biegunce, odkaża kanały zębowe, łagodzi bóle reumatyczne.

Ze względu na swój dosyć intensywny i ostry smak przyprawia się nim potrawy z dziczyzny, ale również dania rybne i drobiowe. Najlepiej łączy się z czosnkiem, cebulą i liściem laurowym.

Z jak Ziele angielskie

2015-12-09_12h34_25

Te niewielkie kuleczki stosuje się w zaburzeniach trawienia. Przeciwdziałają zaparciom, hamują procesy fermentacyjne w jelitach, zwalczają objawy przeziębienia i grypy. Działa odkażająco i leczą niestrawność.

Ziele angielskie stosuje się do przyprawiania mięsnych galaretek, dań z kapusty np. bigos, wszelkich marynat, sosów, wędlin, zup, a nawet do grzanego wina i piwa.

Używajcie ziół do woli, przyprawiajcie i poznawajcie nowe smaki. Traktujcie je z szacunkiem, gdyż pomagają leczyć wiele chorób. Dziś trudno wyobrazić sobie życie bez nich.