Z przyprawami za pan brat | poradnik cz.3

Te przyprawy też są ważne.

K jak Kminek

2015-12-09_12h20_28

To przeciwskurczowy środek wiatropędny. Likwiduje wzdęcia i pomaga w trawieniu. Działa wykrztuśnie, pomaga w zapaleniu oskrzeli i łagodzi kaszel.

Najlepszy jest do przyprawiania potraw tłustych, sporządzonych z kaczki, gęsi i wieprzowiny. Świetny do różnych kiełbas. Dodatkowo przyprawiamy nim dania ze świeżej i kiszonej kapusty oraz dodajemy do wypieku chleba. W niektórych domostwach wykorzystywany jest do pasztetów, zup jak również dań z makaronów. Popularny jest też jako przyprawa do alkoholu tzw. kminkówka.

L jak Lubczyk

2015-12-09_12h22_03

Lubczyk o smaku gorzko – korzennym i dość intensywnym zapachu dodawany jest do wszelkiego rodzaju mięs, zup i sosów. Znajdziemy go również w różnych mieszankach ziołowych, maggi czy bulionowych kostkach.

Posiada właściwości moczopędne, wykrztuśne i wiatropędne. Stosowany również w nieżytach górnych dróg oddechowych. Wielu uważa, że działa jak afrodyzjak.

M jak Majeranek

2015-12-09_12h23_10

Niszczy wirusa opryszczki, pomaga w stanach zapalnych, niszczy bakterie i grzyby, wykazuje właściwości napotne, pobudza wydzielanie soków trawiennych, ma właściwości moczo i żółciopędne. Przynosi ulgę we wzdęciach, leczy biegunkę. To doskonały środek przeciwzapalny w leczeniu chorób skóry i oczu np. napar z niego dobrze robi chorym spojówkom.

W kuchni ma zastosowanie jako ziołowa przyprawa do ciężkich zup jak grochówka czy fasolówka, również do różnych pieczonych i smażonych mięs i sosów. Doskonały do wyrobu własnych wędlin.

M – jak Mięta

2015-12-09_12h24_19

Uspokaja, działa przeciwwymiotnie, przeciwskurczowo. Łagodzi dolegliwości żołądkowe, pobudza wydzielanie soków trawiennych. Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwpasożytnicze.

W kuchni stanowi dodatek do sałat, ryb i mięsnych farszy. Znajduje zastosowanie jako naturalny aromat do deserów, np. lodów, wzbogaca smak herbaty i napojów chłodzących.

N jak Nać pietruszki

2015-12-09_12h25_27

Często niedoceniana, zawiera mnóstwo witaminy C i beta karotenu. Oczyszcza organizm z toksyn, poprawia cerę i nastrój. Łagodzi nerwy, działa moczopędnie, doskonała w leczeniu kamicy nerkowej. Zawiera żelazo, kwas foliowy, magnez, wapń i potas. Wzmacnia wzrok i działa odpornościowo na cały organizm.

Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dodaje się ją do wszelkich zup i jako dodatek do dań ziołowych.

O jak Oregano

2015-12-09_12h26_32

Chroni przed nowotworami, działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, chroni przed chorobą wrzodową dwunastnicy i żołądka. Ta niepozorna roślinka zwalcza pasożyty lamblii i likwiduje problemy trawienne. Oregano pomaga w stanach przeziębienia i chorobach górnych dróg oddechowych. Jest środkiem wykrztuśnym, pomaga przy zapaleniu oskrzeli i astmie. Usuwa stany przemęczenia, rozdrażnienia i bezsenności.

W kuchni przyprawia w szczególności sosy do pizzy, aromatyzuje mięsa zwłaszcza baraninę i jagnięcinę i poprawia smak sałatek. Ostatnio znalazła zastosowanie do przyprawiania niektórych wódek i likierów.

cd..