Z przyprawami za pan brat | poradnik cz.2

A jak przyprawy to nie może zabraknąć również takich:

E jak Estragon

2015-12-09_12h12_47

Jest przede wszystkim rośliną służącą jako przyprawa. To świetny dodatek do kiszenia ogórków i kapusty ( zapobiegają psuciu ). Doskonały jako przyprawa do dziczyzny, cielęciny, drobiu i produktów nabiałowych. Stosuje się ją do wzbogacania smaku musztard, octu, sosów i mieszanek przyprawowych. Estragon ma witaminę A i C, zawiera kwasy organiczne i sole mineralne. Polecany dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Żucie świeżych liści jest pomocne w zapobieganiu miażdżycy i chorobie naczyniowej.

G jak Gałka muszkatołowa

2015-12-09_12h14_14

Ma korzenny aromat i jest przyprawą której nie można nadużywać, ponieważ swoim smakiem przyćmiewa potrawy, a powinna być tylko ich dodatkiem. Przyprawa znakomita jako aromat do ciast, pierników, czekoladowych kremów, budyni, świetna do przyrządzania potraw na ostro jak flaczki, gulasze mięsne, pasztety, dania z drobiu, dania z ryb jak również z warzyw.

Gałka muszkatołowa znajduje zastosowanie w lecznictwie. Stosuje się ja przy wzdęciach, biegunkach, nieżytach żołądka. Wskazana dla osób z nadwagą, gdyż zmniejsza apetyt. Olejek z gałki stosowany zewnętrznie na skórę działa przeciwbólowo, pomaga w stanach reumatycznych, działa odkażająco i rozgrzewająco. Nie należy jednak przesadzać ze spożyciem, gdyż wykazuje właściwości halucynogenne, w większych ilościach może powodować wymioty.

G jak Goździki

2015-12-09_12h16_11

Przyprawa ta najbardziej znana jest jako dodatek do kompotów, aromat do czerwonych win i likierów. Najczęściej przyprawiamy nimi wszelkiego rodzaju szynki, dania z ryb, z wołowiny i świąteczne pasztety. Goździki jak wiele innych przypraw również wspomagają leczenie różnych dolegliwości. Stymulują układ trawienny, pomagają w leczeniu wrzodów, niestrawności, mają właściwości antyseptyczne i delikatnie łagodzą ból. Zabijają pasożyty jelit i chronią układ pokarmowy.

I jak Imbir

2015-12-09_12h17_28

Przyprawa ta może być skutecznym środkiem w leczeniu zapalenia górnych dróg oddechowych. Olejek w nim zawarty wspomaga trawienie i pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Poprawia krążenie, zmniejsza zapalenie płytek krwi, pomaga w leczeniu migreny, ale też działa moczopędnie i przeciwobrzękowo. Jest doskonała na przeziębienia, działa odkażająco, rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Imbir zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, poprawia ukrwienie mózgu co jest niezwykle ważne dla osób starszych.

W kuchni przyprawiamy nim różne herbatki, likiery. Służy nam jako dodatek do deserów, ciast i ciasteczek. Możemy dodawać go do zup, sosów, sałatek, dań z drobiu, owoców morza i warzyw.

J jak Jałowiec

2015-12-09_12h18_33

Owoce jałowca aromatyzują potrawy z kaczki, dziczyzny i wieprzowiny. Sprawiają, że odtłuszczają potrawy. Dodajemy je również do gulaszy, marynat, sosów, pasztetów, mięs wędzonych, a nawet do kiszonej kapusty. Jałowiec świetnie komponuje się z owocami więc możemy go dodać do marynowanych brzoskwiń i ciasta typu szarlotka.

Owoce jałowca znajdują również zastosowanie w lecznictwie. Wspierają nerki i drogi moczowe, utrzymują prawidłowe ciśnienie krwi. Pomagają usunąć toksyny z organizmu jak również walczą przeciwko infekcjom bakteryjnym i drożdżowym. Poprawiają trawienie, łagodzą ból, uśmierzają stany zapalne związane z reumatyzmem i artretyzmem. Leczą astmę, przeziębienie i ogólnie sprzyjają prawidłowemu funkcjonowaniu organizmu.

cd..