Dieta dla seniorów.

2014-06-30_14h03_16
Z biegiem lat organizm zaczyna inaczej funkcjonować. Poszczególne układy nie pracują już tak sprawnie jak kiedyś.

Zastanawialiście się kiedyś jaka dieta dla seniorów będzie dobra?

W jesieni życia musimy liczyć się z tym, że układ krążenia i układ pokarmowy będą ciężej pracowały. Pojawia się nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, męczy niestrawność. Niekorzystne zmiany zachodzą również w układzie kostnym.

Odpowiednią dietą można sobie poradzić z tymi dolegliwościami.

Dieta powinna zaspokajać specyficzne potrzeby seniora. Seniorzy fatalnie się odżywiają i stąd wiele dolegliwości. Jeśli więc nie dostosujecie diety do zmian jakie zachodzą w organizmie, grożą Wam dolegliwości układu pokarmowego oraz ogólne pogorszenie samopoczucia wynikające z niedoborów składników odżywczych.

Wielu z Was męczy przygotowywanie posiłków, inni na skutek osłabienia zmysłu smaku i powonienia tracą apetyt, co powoduje zmniejszenie racji pokarmowych, a to z kolei wiąże się ze spadkiem energii, ogólnym osłabieniem i obniżeniem odporności organizmu.

Co więc należy jeść, aby tym dolegliwościom w większym lub mniejszym stopniu zaradzić ?

Zazwyczaj brak pieniędzy sprawia, że w diecie emeryta brakuje pełnowartościowego białka zwierzęcego jak chude mięso i wędliny, które niestety są drogim produktem. Aby tego uniknąć, dieta musi być starannie ułożona. Musi zawierać indywidualne potrzeby i zalecenia lekarza.

W codziennym jadłospisie należy uwzględnić cenne białko i związki mineralne, a więc pieczywo pełnoziarniste, kasze, ryż, makarony i ziemniaki najlepiej gotowane na parze.

Do diety należy włączyć gotowane mięso, chudą wołowinę, która dostarczy żelaza oraz mięso drobiowe, które wzmocni serce.

Dwa razy w tygodniu zaleca się spożycie ryb, które zawierają kwasy tłuszczowe omega – 3, zwiększają poziom dobrego cholesterolu, zmniejszają krzepliwość krwi, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca.

Ryby zwłaszcza tłuste zawierają sporą dawkę witaminy D, która jest  bardzo istotna dla organizmu ludzi starszych, którzy rzadko korzystają z promieni słonecznych.

Ze względu na dużą zawartość cholesterolu zalecane jest zjadanie 2 – 3 jaj tygodniowo nie częściej.

W jadłospisie musi znaleźć się nabiał, który jest doskonałym źródłem wapnia. Wzmacnia zęby i kości.

Dwa razy w tygodniu można zjeść warzywa strączkowe; fasolę, soję, soczewicę. Zawierają związki, które łagodzą dolegliwości towarzyszące menopauzie, obniżają poziom cholesterolu i chronią serce.

Potrawy z warzyw strączkowych powinniście doprawiać ziołami zapobiegającymi wzdęciom jak: majeranek, kminek i cząber.

Dietę należy również wzbogacić o niezbędne witaminy dla seniora i kwasy tłuszczowe. Warzywa i owoce zjadać na surowo lub gotować  na parze i rozdrabniać. Są źródłem cennego błonnika, potasu, wapnia i magnezu oraz witamin. Opóźniają procesy starzenia, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Do codziennego menu włączyć 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek, lub oleju kukurydzianego, słonecznikowego, lnianego i sojowego. Warto też sięgnąć po olej z wiesiołka ( w kapsułkach ), który organizm dużo lepiej wykorzysta.

Dieta zdrowego seniora 60+ nie powinna różnić się od tego co zalecają żywieniowcy dla innych dorosłych. Powinna oparta być na piramidzie żywieniowej, która została tak opracowana, by określić przybliżone proporcje  ze wszystkich grup produktów jakie powinny pojawić się w codziennej diecie dla seniora.

Komentarze


Kategoria: Zdrowie